Het werk van Van Oord bouwt voort op de eeuwenlange strijd van Nederland tegen het water. Al 150 jaar is het Nederlandse familiebedrijf actief als aannemer van maritieme projecten. De diepgaande ervaring en kennis zet Van Oord in om overal over de wereld bijzondere projecten te realiseren. Zoals het beter toegankelijk maken van de vaarwegen in de havens van Brazilië, het aanleggen van de fundamenten voor een mega-windmolenpark op zee en de realisatie van het wereldberoemde kunstmatige eiland Palm Jumeirah voor de kust van Dubai.

 

Controle vergroten, kosten reduceren

Van Oord gebruikt veel applicaties, variërend van standaard kantoorsoftware tot grote en kostbare engineering-pakketten. Van Oord wilde meer grip op het gebruik van software en waar mogelijk kosten reduceren. Zijn licenties van alle applicaties op orde? Is er software die niet of nauwelijks wordt gebruikt? Waar is updaten en upgraden handig? Zijn er slimme keuzes te maken door applicaties te saneren zonder te tornen aan functionaliteit?

 

SAM-tooling en SAM-partner

Global IT Manager bij Van Oord, Patrick Spierings: “Software Asset Management (SAM) is voor ons in korte tijd van een relatief onderbelicht item tot een belangrijke discipline geworden. Voorheen was ik als eindverantwoordelijke voor de IT op dat vlak redelijk stuurloos. We beschikten niet over SAM-tooling en een proceseigenaar om SAM te verzorgen. Dat betekent dat je niet exact weet wat voor software je hebt draaien en welke risico’s je loopt. Compliancy-inbreuken op licenties en contracten bijvoorbeeld, maar ook qua kosten en veiligheid. We wilden daarom onze grip gaan vergroten op dit terrein en kozen voor de technologie van Snow Software. Daarbij rolde al snel expert ITAM solutions als implementatiepartner uit de bus.”

 

Value for money

Michael Flanderhijn, Supply Chain & Contract Management bij Van Oord: “Waar ik altijd naar kijk in contracten en samenwerking is hoe de ‘value for money’ tot uiting komt. Ik houd van eenvoud. Werken met elkaar omdat het logisch is en zaken vooral niet ingewikkelder maken dan nodig. Dat vind ik terug in de samenwerking met ITAM solutions. Met Software Asset Management herzien we ons softwaregebruik en de afspraken met onze software vendors.”

 

Optimalisatie

Reinier Blanker, IT Asset & Configuration Manager bij Van Oord vult aan: “ITAM solutions heeft een goede configuratie neergezet. Met behulp van de Snow technologie hebben we ons softwarelandschap goed in beeld gekregen. We zien daar mogelijkheden voor optimalisatie. Bijvoorbeeld in applicaties die niet of nauwelijks worden gebruikt. Bijkomend voordeel is dat we ook inzichten hebben verzameld over onze hardware en het gebruik ervan. De komende tijd gaan we steeds meer de controle nemen over wat we doen. Dat betekent optimalisaties in softwaregebruik, in contracten en ook qua voorbereiding op audits. Vendors noemen het tegenwoordig wel Friendly Review, maar het zijn gewoon keiharde audits. Daarvoor maken we in samenwerking met ITAM solutions een ‘runbook’ een soort stappenplan om een dergelijke audit in ‘friendly’ banen te leiden.”

 

Core business

Het afgelopen jaar hebben Van Oord en ITAM solutions de basis gelegd voor het behalen van SAM successen. De komende twee jaar zullen meer optimalisaties plaatsvinden die het softwarelandschap overzichtelijker maken, de contracten rechtvaardiger en de software-uitgaven veel beter in de hand houden. Zo kan Van Oord zich richten op de core-business, het wereldwijd realiseren van complexe en uitdagende maritieme projecten. 

 

vanoord.com

Itamsolutions.com

Stel vrijblijvend een vraag!