Hoewel Corona van grote invloed was, wist ITAM consultant Tom Oostveen oktober 2020 toch de Ironman oftewel een hele Triatlon te voltooien. Niet in Cervia, Italië zoals het oorspronkelijke plan was, maar op eigen gelegenheid in zijn woonplaats in Nederland. De immense voorbereiding, training en uiteindelijke race zelf leverden hem interessante inzichten op. In deze blog koppelt Tom zijn lessons learned aan het werk:

1. Schakel op tijd ondersteuning in
Als je begint met trainen voor een Ironman zit je vol energie. Je wilt alles weten en doen. Op het internet vind je ontzettend veel en uiteenlopende informatie over voeding, materiaal, training en intensiteit. Maar waar begin je in hemelsnaam en wat is een goede aanpak? Dit is in IT Asset Management eigenlijk niet anders. Waar sta je als organisatie? En waar begin je in het ontwikkelen van ITAM-volwassenheid? Het loont om hulp te zoeken en je te laten begeleiden. Zo heb ik voor mijn Ironman-voorbereiding een coach ingeschakeld met veel ervaring. Samen hebben we een nulmeting gedaan om het vertrekpunt te bepalen. Vervolgens hebben we een roadmap (trainingsplan) opgesteld en deze gedurende de trainingsperiode steeds bijgesteld op basis van mijn resultaten. Dat hielp enorm om de lat steeds te verleggen. Ook de praktische tips en tricks van mijn coach voor allerlei ogenschijnlijk kleine zaken, bleken achteraf zeer waardevol. Kortom je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn specialisten met veel kennis die je verder kunnen helpen. Met de juiste begeleiding kom je verder dan alleen!

2. Meten is weten.
Het beschikken over meetapparatuur is handig. Zo gebruikte ik voor mijn Ironman een sporthorloge om mijn activiteiten te monitoren (inclusief hartslag). Maar aan data alleen heb je niet veel, door mijn resultaten te interpreteren kreeg ik inzicht in mijn conditie, de intensiteit van de trainingen en mijn vooruitgang in het traject. Voor IT Asset Management gebruik je ook tools. Zo kunnen tools als Active Directory, SCCM, Flexera, Snow en ServiceNow je inzicht geven in de installatie, het gebruik en de gebruikers van specifieke applicaties. Door exact te weten wat en waar het in de organisaties gebruikt wordt, kun je je IT-landschap aanpassen op wat je daadwerkelijk nodig hebt en wil gebruiken. Door een Remediation & Optimization proces te draaien, zorg je ervoor dat je middels concrete acties de gewenste doelen bereikt en je IT-omgeving beter onder controle krijgt.

3. Test jezelf regelmatig
Om te weten hoe je ervoor staat, is het belangrijk om de spreekwoordelijke thermometer erin te steken. In het geval van de Ironman heb ik twee kortere triatlons gedaan (de Olympische en een halve afstand). Dit vormde naast een goede trainingsprikkel, een uitstekend testmoment voor mijn conditie, (fysiek en mentaal), maar ook voor bijvoorbeeld het beoogde voedingsplan voor de hele triatlon. Ook op het gebied van IT Asset Management is het creëren van peilstokmomenten aan te raden. Voer bijvoorbeeld regelmatig een compliance-verificatie uit voor je belangrijkste publishers, zo weet hoe je ervoor staat ten opzichte van deze publishers. En heb je een auditplan? Test dat dan een keer uit. Zo weet je zeker of de verantwoordelijkheden goed zijn belegd en wat de doorlooptijden zijn.

4. Evalueer en leer
Feedback is belangrijk. Wat ging er goed tijdens een training, trainingsweek of testevenement? Ik leerde continu van deze momenten en besprak ze regelmatig met mijn coach. Dit is in mijn werk niet anders. Evalueer, maak een lijst van verbeterpunten, maar ook een lijst van punten die goed gingen. En sla deze lessons learned centraal op zodat ook anderen binnen de organisatie hier toegang tot hebben. Pas hierop je planningen en schema’s aan zodat iedereen de volgende keer daadwerkelijk gebruikmaakt van wat er is geleerd.

5. Plan het moment grondig
Maak een gedetailleerde planning. Het hielp mij tijdens mijn voorbereiding enorm om de gehele dag van de Ironman stap voor stap door te nemen. Dit zorgde ervoor dat ik geen detail over het hoofd zag en dat ik het ondersteuningsteam gedetailleerd kon vertellen wat ik wanneer ging doen. Zo konden zij hun ondersteuning daarop afstemmen. Dit werkt natuurlijk ook voor IT Asset Management. Maak een planning voor het hele jaar. Zo kan het IT Asset Management team beter aan verwachtingsmanagement voldoen richting stakeholders en kan je focusgebieden aanbrengen om IT Asset Management naar een hoger niveau te tillen. Het gedetailleerd uitplannen van een exercitie loont bijvoorbeeld enorm bij een IT-audit. Zolang je het voorbereide stappenplan volgt, blijf je beter in controle tijdens een audit en kun je adequaat reageren op verzoeken van een publisher.

6. Behoud je flexibiliteit
Er kan altijd iets gebeuren waardoor zaken anders lopen. Zorg ervoor dat je voldoende flexibiliteit houdt in je planning. Zo kun je onverwachte tegenvallers opvangen en anticiperen op structureel veranderende omstandigheden. Ik had tijdens mijn Ironman bijvoorbeeld alleen vloeibare voeding, maar door de koude en natte weersomstandigheden kreeg ik dat bijna niet weg. Gelukkig bracht mijn ondersteunende team mij onderweg wat vast voedsel zodat ik mijn koolhydraten-inname op peil kon houden. Als we het over IT Asset Management hebben, wil je tijdens ‘wedstrijden’ zoals een audit of contractonderhandeling niet verrast worden en beschikken over voldoende flexibiliteit. Bouw deze ruimte dus in, als je bovendien weet hoe je deze speelruimte kunt beïnvloeden, behoud je daarmee ook de controle en ben je niet genoodzaakt om beslissingen te nemen waar je nog niet aan toe bent.

Over ITAM solutions
ITAM solutions is een databedrijf dat haar klanten wil laten groeien op het gebied van IT & Software Asset Management (ITAM) en dat proactief advies uitbrengt aan verschillende afdelingen binnen een bedrijf. Denk hierbij aan ICT, finance, inkoop, security, HR en legal. Op deze manier brengt ITAM solutions mensen, processen en technologie samen. ITAM solutions is onafhankelijk van softwareaanbieders, waardoor het bedrijf in staat is om haar klanten van volledig objectief en eerlijk advies te voorzien. Specialisten van ITAM solutions werken met passie voor het ITAM-vak en hebben jarenlang geïnvesteerd in kennis en expertise op het gebied van ITAM. Hun onafhankelijkheid, gecombineerd met kennis van de verschillende kerncompetentiegebieden van ITAM, zorgt ervoor dat zij concrete successen kunnen boeken voor hun klanten en partners. Zij zetten klanten in de ‘drivers seat’ van hun IT systemen, softwarelandschap en IT-budgetten. ITAM solutions heeft vestigingen in Eindhoven en Amsterdam, is een gecertificeerd ‘Great Place to Work’ en viervoudig winnaar van de FD Gazelle Award.
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met:

ITAM solutions
E: info@itamsolutions.nl
T: +31 (0)40 2 369 05 40
I: www.itamsolutions.nl

Stel vrijblijvend een vraag!