ITAM solutions SAM Alert

Verified License Position (VLP) voor Salesforce

Salesforce is een populaire SaaS/Cloud aanbieder voor CRM, Marketing en Cloud computing. Maar let op, de cloud-subscriptie wil niet zeggen dat je precies betaalt voor wat je gebruikt. De omgeving staat standaard open voor de volledige functionaliteit, maar is in veel gevallen aanzienlijk te reduceren met een zogenaamde ‘restricted use’-licentie. Echter, als je hiervoor kiest, zorg er dan voor compliancy goed te bewaken en boetes te voorkomen. Een ‘Salesforce VLP’ geeft het inzicht dat je nodig hebt. 

Veel voorkomende risico’s bij Salesforce

  • Salesforce staat standaard ingesteld op ‘full use’, hierdoor beschik je over alle functionaliteit, maar niet iedereen maakt hiervan gebruik of mag hiervan gebruikmaken.
  • De metrieken kunnen per afnemer/offerte/contract verschillen.
  • Door de complexiteit zijn Salesforce – developers (derden) vaak onvoldoende op de hoogte van je licentie-afspraken en kunnen zij onbedoeld functionaliteit toevoegen, waarvoor je niet gelicenseerd bent.
  • De database en rapportagetools van Salesforce zijn uitgebreid maar ingewikkeld: zonder de juiste kennis is het moeilijk te achterhalen wat het daadwerkelijke gebruik is.
  • We zien vaker dat Role Based Access & Control niet (juist) is ingeregeld binnen de Salesforce omgeving… hierdoor is gebruik niet optimaal gedefinieerd voor typen gebruikers en loop je risico’s op overmatig gebruik en onbelemmerde toegang tot alle aanwezige informatie.

In control met VLP

De Verified License Position (VLP) is erop gericht om je huidige licentiepositie binnen Salesforce in kaart te brengen. Bij de VLP maakt ITAM solutions een vergelijking tussen de contractvoorwaarden en het daadwerkelijk gebruik. We doorlopen deze stappen:

  • C&LEM-scan > Hierbij kijken we naar de rechten en plichten die voortvloeien uit de contractafspraken met Salesforce.
  • Gebruiksrapportages > Onze specialist geeft aan welke informatie benodigd is om een juist beeld te krijgen van het gebruik binnen Salesforce en ondersteunt waar nodig.
  • Analyse > De data wordt gekoppeld, vergeleken en gewogen.
  • VLP-rapport > Gedetailleerd rapport met status van je licentiepositie(s).

Verbeteradvies

Na analyse geeft de VLP-rapportage een scherp beeld van waar je staat. Vervolgens kun je gaan optimaliseren: risico’s mitigeren en kosten besparen. De VLP geeft bovendien goede munitie voor een contractonderhandeling. ITAM solutions geeft je op basis van de VLP concreet advies en ondersteunt je bij de stappen naar verbetering. Zo minimaliseer je (compliancy)risico’s, bespaar je geld en ben je uitstekend voorbereid op een eventuele audit.

Meer weten?

Bel: +31 40 369 0540 of ga naar itamsolutions.nl/contact om een vrijblijvende afspraak te maken met onze VLP specialist.

 

Stel vrijblijvend een vraag!