Oracle blog Khalid Hafid

Khalid Hafid CEO

Deze blog is geschreven door: Khalid Hafid, CEO ITAM solutions
Het boekjaar van Oracle loopt van 1 juni tot en met 31 mei. Dit End-of-Year moment is traditioneel een tijd waarop Oracle de contracten en licenties met klanten herziet en uiteraard graag prolongeert. Een tijd dus waarin het verkoopteam van Oracle gespitst is op het behalen van de targets en klanten hiervan best wel voordeel kunnen hebben bij het sluiten van de nieuwe overeenkomst!

Graag geef ik u als tip om uw Oracle suite de komende weken tegen het licht te houden en te zien of u compliant bent, beschikt over de juiste producten en vanuit deze inzichten de nieuwe contracten, abonnementen en licenties aangaat.

Wat heeft u draaien?
Naast de bekende databases, biedt Oracle inmiddels een uitgebreide suite aan producten, waaronder:
• Oracle Cloud services
• Oracle Systems
• Oracle Application Stack
• Oracle Technology Stack

De vraag is hier: wat gebruikt u al? Wat heeft u nu eigenlijk daadwerkelijk nodig? En waar kan het slimmer? Heeft de overstap naar de Cloud voordelen voor uw organisatie? Dat kan ook verder gaan dan kosten: denk aan functionaliteit en veiligheid. Naast deze producten is er natuurlijk ook nog de problematiek rondom JAVA. Ook hier loont het om scherp te kijken naar je strategie: betalen voor JAVA-support, overstappen op een alternatief voor JAVA, elke zes maanden updaten of gewoon nooit meer updaten… Alle opties hebben uiteraard hun eigen kostenplaatje en risico’s.

Kan het slimmer?
Virtualisatie, met name het gebruik van VMware kan veel geld kosten. Het is goed mogelijk om met Oracle afspraken te maken, specifiek voor uw situatie, zodat de licentiekosten binnen de perken blijven.
Nog een belangrijke besparingstip: het gebruik van Oracle-producten worden over het algemeen af per processor/core gerekend. Dat betekent dat investeren in duurdere hardware (dat dezelfde performance levert met minder, zwaardere processors/cores) resulteert in een reductie van het aantal Oracle licenties en dus onder de streep (veel) voordeliger uitpakt.

Niet zomaar overstappen
Let op: deze blog is niet bedoeld om aan te sturen om zoveel mogelijk van uw Oracle producten en licenties te beëindigen en op andere software over te gaan. Integendeel, uw applicatiebeheerders en/of beheerpartijen hebben juist ervaring opgebouwd met het werken met Oracle-producten. Een overstap naar andere platformen zoals Microsoft’s SQL server of IBM’s DB2 is niet eenvoudig, al was het alleen maar om het grote gebrek aan beheerspecialisten van deze platformen. De overstap hier zal (zeker in het begin) je total cost of ownership doen toenemen i.p.v. van afnemen.

Oracle maakt producten met een waarde voor organisaties. Het is de uitdaging om de functionaliteit, het gebruik en het aantal benodigde licenties in balans te houden.

Wilt u weten of u over de juiste Oracle producten beschikt of hoe u de onderhandeling ingaat? Neem dan gerust contact met ons op via CSM@itamsolutions.nl. Of vul onderstaand contactformulier in.

Stel vrijblijvend een vraag!