Software Compliance Risico

Software Compliance is een bekende term in de wereld van IT asset management. Velen hebben deze term wel eens gehoord, maar weten niet precies wat Software Compliance inhoudt. Op deze pagina leest u niet alleen meer over Software Compliance, maar geven we bovendien meer informatie over wat Software Compliance risico inhoudt.

Software Compliance

Bij het gebruik van software heeft u te maken met vele verschillende wetten en regels. Deze wetten en regels vertellen u onder andere welke software uw organisatie wel en niet mag gebruiken. Ook geven de wetten en regels meer informatie over het juiste gebruik van software. Dat u bijvoorbeeld een licentie nodig heeft om software te mogen gebruiken, is vastgelegd in de compliance regelgeving. Uw organisatie is ‘compliant’ als u aan alle compliance wetten en regels voldoet. Om te bepalen of u inderdaad aan de wet- en regelgeving voldoet, moet u eerst de software binnen uw organisatie in kaart brengen. Vervolgens bepaalt u of u deze software wettelijk mag gebruiken. Dit is de kern van Software Compliance en laat zien of u een audit zou doorstaan.

De complexiteit van Software Compliance

Veel IT-professionals worstelen met Software Compliance. Dit komt omdat de compliance wet- en regelgeving door de jaren heen erg omvangrijk is geworden. Software is steeds aan verandering onderhevig en ook in organisaties zelf verandert er vaak veel. Er komen nieuwe werknemers bij en andere werknemers vertrekken juist. Dit zorgt voor een steeds complexer IT landschap. IT-professionals doen hun best om zich aan alle regels te houden, maar kunnen vaak niet in volle overtuiging zeggen dat ze dit ook inderdaad doen. En dit is vervelend, want dit brengt onzekerheid met zich mee. En voldoet uw organisatie inderdaad niet aan de compliance wet- en regelgeving, dan kunt u zelfs een boete krijgen. Deze boetes zijn vaak torenhoog.

Compliance management

Wilt u een einde maken aan de onzekerheid en uw Software Compliance risico verlagen? Dan is compliance management de oplossing. Compliance management is een onderdeel van software- en IT asset management. Deze vorm van software- en IT asset management helpt u om inzicht te krijgen in uw softwarelicenties. Bij het verkrijgen van inzicht stopt compliance management echter niet. Met compliance management bepaalt u namelijk ook in hoeverre uw organisatie aan de compliance wet- en regelgeving voldoet. Voldoet uw organisatie aan de juiste voorwaarden om bepaalde software te mogen gebruiken? En beschikt uw organisatie over de juiste softwarelicenties? Compliance management richt zich niet alleen op de wet- en regelgeving van nu. Deze vorm van asset management helpt u ook om tijdig te voldoen aan de compliance wet- en regelgeving van de toekomst. Met adequaat compliance management bent u altijd up to date en goed voorbereid.

Diensten van ITAM solutions

De ITAM diensten die ITAM solutions levert zijn gekoppeld aan de 17 verschillende kerncompetentiegebieden waaruit het gehele ITAM-programma is opgedeeld.

Deze gebieden zijn gekoppeld aan drie belangrijke pijlers:

Het verkleinen van Software Compliance risico’s

Het verkleinen van compliance risico’s is een belangrijk onderdeel van compliance management. Op basis van de compliance wet- en regelgeving zijn er diverse compliance thema’s vast te stellen. Per thema brengt u de eventuele risico’s in kaart. Is er inderdaad sprake van een Software Compliance risico? Dan bepaalt u de eventuele maatregelen om dit risico het hoofd te bieden. Uw Software Compliance risico en bijbehorende maatregelen vertaalt u in een compliance beleid. Dit beleid helpt uw organisatie en alle betrokkenen om compliance op het juiste niveau te integreren.

Compliance management met ITAM solutions

Het identificeren van een Software Compliance risico is niet eenvoudig. Hiervoor moet u volledig op de hoogte zijn van de compliance wet- en regelgeving van nu én in de toekomst. ITAM solutions is uw partner op het gebied van Software Compliance management. Wij helpen u om compliance risico’s in kaart te brengen en hier vervolgens adequaat mee om te gaan. Hoe we dit doen? Neem contact met ons op en we vertellen u graag meer.

Stel vrijblijvend een vraag!