Software Asset Management (SAM)

Steeds meer organisaties investeren in Software Asset Management (SAM). Software Asset Management helpt u om inzicht in uw IT-landschap te krijgen waardoor u weloverwogen beslissingen kunt nemen om uw software licentie compliance risico’s en onnodige kosten te voorkomen. Ook uw organisatie kan door de inzet van Software Asset Management onnodige software kosten voorkomen en uw SAM naar een hoger niveau tillen.

Wat is Software Asset Management (SAM)?

Iedere organisatie maakt gebruik van IT-middelen, zoals hardware en software en de benodigde licenties. Deze IT-middelen worden ook wel ‘IT assets’ genoemd. IT Asset Management omvat het complete proces rondom het in kaart brengen, beheren en optimaliseren van deze IT-middelen.

Sinds de introductie van de ISO/IEC 19770:2017 standaard voor ITAM, is de overgang van Software Asset Management (SAM) naar IT Asset Management in gang gezet. De reikwijdte van IT Asset Management is hierdoor ook uitgebreid. Trends zoals het omzetten van hardware naar software zorgen voor een zeer dunne scheidslijn tussen deze twee.

Werken in de cloud

Met de komst van de cloud wordt er veel flexibiliteit en schaalbaarheid geboden. Je kunt altijd en overal bij je data en applicaties, dit biedt belangrijke voordelen voor organisaties. Ook hardware gaat soms naar de cloud, maar dit betekent niet dat hardware gaat verdwijnen. Realistischer is een beeld waarbij organisaties een combinatie maken.

Werken vanuit de cloud brengt naast voordelen ook risico’s met zich mee. Veel werknemers zijn zelf software aan het downloaden, zonder dat dit via de IT-afdeling verloopt. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan op het gebied van beveiliging, virussen en data lekken. Ook is vaak niet meer goed inzichtelijk welke software aanwezig is in uw organisatie, welke licenties en of deze compliant zijn. Software Asset Management maakt dit (opnieuw) voor u inzichtelijk.

De voordelen van SAM

Steeds meer organisaties kiezen ervoor om SAM op te pakken met de hulp van een ervaren specialist. Dit doen zij om optimaal te profiteren van de voordelen die SAM met zich meebrengt.

De belangrijkste voordelen van SAM, zijn de volgende:

  • SAM helpt u uw risico’s te beperken. U weet namelijk zeker dat u aan de compliance wet- en regelgeving voldoet en bijvoorbeeld geen illegale software gebruikt.
  • SAM helpt uw organisatie te groeien. Met goed software licentiebeheer gaat uw productiviteit omhoog, verlopen uw bedrijfsprocessen soepeler en laat u uw IT-landschap meegroeien met uw organisatie. Uw organisatie heeft meer focus op bedrijfsinnovatie en groei.
  • SAM helpt u kosten te besparen, want als u weet welke licenties uw organisatie daadwerkelijk gebruikt en welke niet, is het gemakkelijker om kostenbesparende maatregelen te nemen.
  • SAM geeft u inzicht. Dit inzicht is een must om uw bedrijf op hoog niveau te runnen en uw beoogde bedrijfsresultaten te behalen.

Diensten van ITAM solutions

De ITAM diensten die ITAM solutions levert zijn gekoppeld aan de 17 verschillende kerncompetentiegebieden waaruit het gehele ITAM-programma is opgedeeld.

Deze gebieden zijn gekoppeld aan drie belangrijke pijlers:

Financiële voorspelbaarheid

Zodra u inzicht heeft in uw IT-landschap, kunt u de IT kosten die u hier jaarlijks voor maakt voorspellen. Vaak is software een van de grootste kostenposten op de jaarlijkse begroting en kan er een grote kostenbesparing worden gerealiseerd door effectief Software Asset Management. Deze besparing kunt u vervolgens op een andere manier in het bedrijf investeren, waardoor uw organisatie kan groeien. Zo wordt deze groei begroot en voorspelbaar gemaakt, zodat uw organisatie op tijd de middelen en de mensen daarvoor kan aanwenden.

Onderhandelingspositie met software vendoren

Door pragmatisch en stapsgewijs Software Asset Management zorgt u ervoor dat uw organisatie een betere onderhandelingspositie in het contractgesprek met software vendoren heeft. Vaak hebben organisaties geen idee wat er nog wel of niet relevant is van de lijst met licenties die de vendoren ze voorschotelen. Door te weten hoe uw IT-landschap eruit ziet en welke licenties nodig zijn, neemt u de leiding in contractgesprekken met software vendoren en verbetert uw onderhandelingspositie sterk. Dat kan veel onnodige kosten besparen.

SAM met ITAM solutions

ITAM solutions helpt organisaties van A tot Z op het gebied van Software Asset Management. ITAM solutions is al jaren gespecialiseerd in IT Asset Management en specifiek in SAM. Onze ervaren specialisten hebben een passie voor het vak en helpen u graag om uw IT-landschap te optimaliseren.

ITAM solutions werkt volledig onafhankelijk van software-vendoren of aanbieders. Onze onafhankelijkheid in combinatie met onze jarenlange ervaring in het vak, maakt dat wij u het beste advies kunnen geven.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

  • IT landschap in kaart brengen
  • Contractafspraken met vendoren in kaart brengen
  • SAM tooling inzetten (deze applicatie zorgt ervoor dat alle software wordt geïmplementeerd. Loopt een licentie af? Of heeft u bijvoorbeeld te veel licenties voor het aantal medewerkers? Dan krijgt u een seintje.)
  • Ondersteuning bieden met het implementeren van Software Asset Management
  • Sturing geven aan de functies en rolverdelingen in organisaties op het gebied van Software Asset Management.

Een vrijblijvend kennismakingsgesprek

ITAM solutions ontzorgt u volledig op het gebied van Software Asset Management. We nemen het in kaart brengen, optimaliseren en rapporteren van het software-landschap helemaal uit handen.

Bent u benieuwd naar onze dienstverlening en wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag uw vragen en staan altijd open voor een vrijblijvende kennismaking.

Stel vrijblijvend een vraag!