Oracle Java 2023 licensing changes and implications
Deze blog post is geschreven door: Tom Oostveen en Anubhav Chaudhary, ITAM Consultants.

Sinds de release van het nieuwe Oracle Java prijsmodel op 23 januari van dit jaar, hebben we veel vragen van klanten ontvangen. Iedereen wil graag de details weten van deze Oracle Java 2023 licentiewijzigingen en hoe deze wijzigingen van invloed zullen zijn op hen. In deze blog belichten we de belangrijkste wijzigingen in het prijsmodel en geven we een kort overzicht van de gevolgen.

 

Vorig vs. nieuw prijsmodel voor Java
Voordat we dieper ingaan op de gevolgen voor gebruikers en de best passende maatregelen, is het het beste om eerst de veranderingen in het prijsmodel zelf samen te vatten en vervolgens de gevolgen voor uw software-uitgaven te bespreken. Voorheen gebruikte Oracle Java een ‘Named User Plus Licensing’-systeem (gebruikerslicenties) en Processor-licenties (serverlicenties). Nu heeft Oracle dit model vervangen voor een “Employee for Java SE Universal Subscription” model. In dit model is de licentiemeting alleen gebaseerd op het aantal werknemers, met verschillende prijsniveaus voor verschillende aantallen werknemers. Dit betekent dat:

1. U moet betalen voor alle interne en externe werknemers binnen uw organisatie, ongeacht of u de software
gebruikt of niet. Dit leidt tot aanzienlijke en onvoorspelbare stijgingen in uw software-uitgaven.
2. U kunt niet langer gebruikers- en processorlicenties van Oracle aanschaffen.

Let op – Bestaande licentieovereenkomsten zoals Java BCL, Java OTN en Java NFTC blijven geldig.

 

Gevolgen voor huidige en potentiële gebruikers
Aangezien Oracle nu het totale aantal werknemers gebruikt als nieuwe licentiemetriek, betekent dit dat de meeste bedrijven hun software-uitgaven aanzienlijk zullen zien stijgen omdat elke werknemer een licentie moet krijgen. Ook al gebruikt de meerderheid de software misschien niet eens. Dit kan echter voordelig zijn als u een kleine organisatie bent met een grote serveromgeving die Java gebruikt (processorlicenties waren duurder dan gebruikerslicenties).

Wat te doen als klant?
Als klant is de eerste en belangrijkste stap (als u dit nog niet heeft gedaan) om een overzicht te maken van de Oracle-installaties binnen uw organisatie. Het is essentieel om uit te zoeken welke versies in gebruik zijn, aangezien u alleen voor specifieke versies van Oracle hoeft te betalen.

Betaalde versus gratis versies van Oracle
Het licentiemodel van Oracle vereist dat klanten betalen voor alle versies van “Oracle Java JDK” die zijn uitgebracht NA de 211 patches. Bovendien is “Oracle JDK versie 17” en hoger, gratis te gebruiken, mits u blijft upgraden naar de nieuwste patch om compliant te blijven. Houd er echter wel rekening mee dat voor sommige onderdelen van Oracle betaald moeten worden, zelfs als u de gratis versie gebruikt. Bijvoorbeeld:

 

  • Java Advanced management console 
  • JRE usage tracking 
  • Jrockit mission control, Flight recorder, Real time deterministic GC 
  • Java mission control 
  • Java flight recorder 
  • Java enterprise (MSI) Installer 

Actiestappen tegen de Oracle Java 2023-licentiewijzigingen

  • Verzamel de gegevens over welke versies in gebruik zijn en schakel over op gratis versies van Oracle-software of verwijder alle betaalde versies en implementeer een bedrijfsbrede beperking op het gebruik/installatie van de licentie houdende versies.
  • Stap over op Oracle JDK versie 17+ en implementeer een updateprocedure waarbij de Java-installaties elke 6 maanden worden geüpgraded.
  • Verwijder alle Oracle Java-installaties en kies voor gratis alternatieven zoals Open JDK, een open-source alternatief.

Als u liever niet alle verschillende versies wilt controleren en catalogiseren, kunt u er ook voor kiezen om gewoon te betalen voor de Oracle software.

 

Samenvatting
Het nieuwe prijsmodel van Oracle Java schrijft voor dat elke werknemer binnen een bedrijf, zowel intern als extern, wordt geteld om de kosten van de aanschaf van Oracle Java te berekenen. Hoewel kleinere bedrijven met grote serveromgevingen baat kunnen hebben bij dit nieuwe prijsmodel, zullen de meeste Oracle-klanten aanzienlijke stijgingen zien in hun Java-licentiekosten. Als u uw software-uitgaven wilt beperken, zult u moeten overstappen op gratis versies van de software en/of uw contract moeten heronderhandelen. Het is van groot belang dat u een duidelijk overzicht heeft van uw huidige gebruik (versies en gebruikers).

 

Wilt u meer weten over de Oracle Java-licenties?
Wilt u weten waar uw organisatie momenteel staat wat betreft Oracle Java-licenties? Laten we dan in contact komen! We kijken graag samen met u naar de huidige situatie van uw organisatie met betrekking tot Oracle Java en andere licenties, en zien welke mogelijkheden en softwarestrategieën geschikt kunnen zijn voor uw organisatie. Dus voel u vrij om een afspraak te maken met onze specialisten: info@itamsolutions.nl.

Stel vrijblijvend een vraag!