IT Asset Disposition Deze IT Asset Disposition blog post is geschreven door: Anil Eranil, Technical Consultant

In mijn vorige blogartikel heb ik de essentie van Hardware Asset Management (HAM) onder de loep genomen en besproken hoe het de ruggengraat vormt van een goed functionerend IT-ecosysteem binnen bedrijven. Nu wil ik graag de volgende stap met u bespreken: IT Asset Disposition (ITAD) – een cruciaal proces dat plaatsvindt aan het einde van de levenscyclus van IT-assets. Hoewel het misschien verleidelijk is om dit onderdeel over het hoofd te zien, is het maximaliseren van de waarde uit IT Asset Disposition essentieel voor zowel de financiële gezondheid van uw bedrijf als voor duurzaamheid.

Waarom is IT Asset Disposition belangrijk? 
Gartner voorspelt dat in 2023 ongeveer 1 miljard dollar zal worden gespendeerd aan IT Hardware. Variërend tussen mobiele apparaten, datacentersystemen en algemene hardware voor eindgebruikers. Dat is een gigantisch bedrag en een enorme hoeveelheid IT-assets die IT Asset Management moet beheren. Hardware heeft een levensduur, meestal omdat de hardware te oud is, niet meer de laatste software releases kan draaien, mechanisch defect raakt of helaas niet meer voldoet aan de eisen van de gebruiker. Maar dat betekent niet het einde van die hardware. Er zit nog waarde in voor uw organisatie.

Het proces van ITAD.
IT Asset Disposition (ITAD) verwijst naar het proces van het veilig en milieuvriendelijk afvoeren van IT-assets aan het einde van hun levensduur, terwijl tegelijkertijd de waarde van deze assets wordt gemaximaliseerd. Oude IT-apparatuur, zoals computers, laptops, servers en andere elektronische apparaten, kunnen waardevolle elementen bevatten die kunnen worden hergebruikt, opnieuw verkocht of op de juiste wijze gerecycled. Door aandacht te besteden aan ITAD, kunt u niet alleen de financiële impact minimaliseren, maar ook bijdragen aan een circulaire economie en uw ecologische voetafdruk verkleinen.
 ITAD helpt organisaties ook om de laatste optimalisatievoordelen te halen uit een bedrijfsmiddel dat hen door de jaren heen zo goed heeft gediend. Als u computerapparatuur ITAD, is de kans groot dat u wat geld terug kunt verdienen aan het ITAD-proces. En ik ga u vertellen hoe. 

  1. Ten eerste, laat me verwachtingen scheppen. Je zult niet de aanbevolen verkoopprijs terugkrijgen voor de apparatuur die je ITAD. Maar u zult waarschijnlijk wel wat kosten terugkrijgen door de wederverkoop van je overtollige apparatuur of door het recyclen van onderdelen in de apparatuur die je hebt opgestuurd voor ITAD. Apparaten die in goede staat verkeren en nog steeds werken, of die economisch gerepareerd en opgeruimd kunnen worden, worden gerepareerd en opnieuw op de markt gebracht door uw ITAD-aanbieder. Je deelt dan de verkoopkosten van het bedrijfsmiddel met je leverancier. Dit wordt meestal verdeeld in 70-30, in jouw voordeel.  

  2. Voor bedrijfsmiddelen die niet gerepareerd kunnen worden, maar nog wel werkende onderdelen hebben, ondersteunt je ITAD-partner de recycling en wederverkoop van die onderdelen. Het is duidelijk dat je hier niet veel geld voor terugkrijgt, maar het is nog altijd beter dan niets en het is dat bedrijfsmiddel dat je nog een beetje optimalisatie geeft. En laten we eerlijk zijn, in het huidige moeilijke klimaat helpt alles.

Het belang van gegevensbeveiliging bij IT Asset Disposition.
Naast het maximaliseren van de waarde van uw IT-assets, is gegevensbeveiliging een ander belangrijk aspect van IT Asset Disposition. In de huidige digitale wereld is het van belang om ervoor te zorgen dat gevoelige bedrijfsinformatie veilig wordt verwijderd voordat apparatuur wordt afgedankt of opnieuw wordt toegewezen. Onvoldoende gegevensbeveiliging kan leiden tot datalekken, reputatieschade en juridische gevolgen. Daarom moet het wissen van gegevens en het vernietigen van gegevensdragers een integraal onderdeel zijn van uw ITAD-proces. 

IT Asset Disposition is een essentieel onderdeel van het levenscyclusbeheer van IT-assets. Door samen te werken met een gecertificeerde ITAD-provider kunt u niet alleen de waarde van uw IT-assets maximaliseren, maar ook ervoor zorgen dat gevoelige gegevens veilig worden gewist. ITAD zorgt voor het afvoeren en verwerken van alle gevaarlijke chemicaliën onder verschillende milieu- en gevaarlijke stoffen richtlijnen en certificeringen om ervoor te zorgen dat er geen of zo min mogelijk impact is op het milieu bij het afvoeren van uw bedrijfsmiddelen. Dit helpt ook om te voldoen aan de bedrijfsverantwoordelijkheid van uw organisatie ten opzichte van onze planeet en eventuele interne groene IT-doelstellingen die u hebt. De voordelen van ITAD zijn enorm, wacht dus niet langer en ga vandaag nog aan de slag met uw ITAD-proces.

Interested? Let’s get in touch!

Hebben we je interesse gewekt of wil je meer weten over hoe IT Asset Disposition van toegevoegde waarde kan zijn voor jouw organisatie? Laten we dan contact opnemen! We kijken graag samen met jou welke mogelijkheden en servicestrategieën bij jouw organisatie en IT Asset Disposition-behoeften passen. Samen kunnen we uw organisatie helpen om een overzicht te maken van uw hardware assets en de maximale waarde halen uit elke fase van de IT-levenscyclus. Maak dus gerust een afspraak met onze specialisten op info@itamsolutions.nl of vul onderstaand contactformulier in.

Stel vrijblijvend een vraag!