We hebben een Ironman in ons midden! Ga er maar aanstaan: 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en een complete marathon (42,2 km) erachteraan… De hele triatlon is niet voor watjes! En ITAM solutions consultant Tom Oostveen gaat ‘m aan. Initieel was het plan om op 26 september 2020 in Cervia mee te doen aan Ironman Italy. Echter gooit Corona roet in het eten en is het evenement gecanceld. Om toch zijn doel te bereiken zwemt, fietst en loopt Tom op 19 September de hele triatlon die hij dan maar zelf organiseert. De voorbereiding en toewijding leveren interessante parallellen op met zijn werk.
Hoe ver kun je gaan?
Tom is naar eigen zeggen al van kind af aan gefascineerd door de sport. In zijn geboorteplaats werden korte-afstand triatlons gehouden waar hij als klein jongetje ging kijken. Daar is het zaadje geplant om uiteindelijk in 2016 voor het eerst zelf mee te doen. Tom: “Vanaf de eerste race was ik verslaafd aan de sport en wilde ik steeds sneller en langere afstanden. Vorig jaar heb ik mijn eerste halve triatlon gedaan, toen ging het toch kriebelen… Wat als ik de hele ga doen? Toegegeven, als je na de race finisht, dat is niet per se heel leuk. Je bent gesloopt natuurlijk. Maar het trainen en uiteindelijk jezelf steeds verder brengen, dat geeft ontzettend veel voldoening. Hoever kun je met je lichaam gaan? Dat is de uitdaging.”
Het vierde onderdeel van de race
De voorbereiding van de hele triatlon neemt ontzettend veel tijd in beslag. Tom: “Ik ben sinds januari dit jaar elke dag aan het trainen om uiteindelijk eind september de race te kunnen volbrengen. Voor deze triatlon heb ik een coach die mij helpt met persoonlijke trainingsschema’s en waarbij ik terecht kan met vragen.” Belangrijk is ook om te beseffen dat de hele triatlon eigenlijk uit vier onderdelen bestaat. Naast de drie disciplines is voeding het vierde onderdeel. Er is een heel voedingsplan nodig om ervoor te zorgen dat je tijdens de race voldoende koolhydraten binnenkrijgt om uren en uren te kunnen blijven presteren. Tom: “Dat is een kunst op zich!”
Training en werk
De volharding en voorbereiding die Tom in zijn sport stopt, levert interessante inzichten op die hij ook op zijn werk toepast. Tom: “Het hele trainingsproces is vooral ook een leerproces. Wat werkt voor mij? Welke aspecten moet ik veranderen waardoor ik nog beter presteer? Datzelfde geldt natuurlijk voor Software Asset Management. Net als bij een triatlon kun je in SAM niet alles ineens 100% op orde hebben. Er is heel veel kennis te vinden, maar je moet gaandeweg ontdekken wat er voor jou werkt. En, als je weet waar je naartoe wilt, kun je steeds kleine stappen zetten die je verder brengen. Waar sta je nu? Wat is je Roadmap om je te brengen naar het tussen- of einddoel? Wat zijn je licentieposities? Welke tooling heb je in huis om je het benodigde inzicht te geven? Op welke gebieden kun je nu al scoren?
Grensverleggend advies
Tom heeft dit jaar al meer dan 6000 km gefietst, 800 km gelopen en 100 km gezwommen. Tom: “Of het nu over triatlons gaat of SAM, ik kan je verzekeren dat iedere nieuwe stap die je zet, iedere grens die je verlegt, je een heel goed gevoel geeft en de motivatie om het steeds beter te doen.
Deel 1 / 3
In een serie van enkele blogs volgen we atleet en collega Tom Oostveen op zijn reis naar de hele triatlon en trekken we parallellen met zijn werk bij ITAM solutions en Software Asset Management.
Meer weten of meteen een afspraak maken met één van onze specialisten?
Vul dan het onderstaande contactformulier in.
Recente reacties