Auteur: Ezra Sitanala Director Services

Een IT-omgeving is in veel opzichten vergelijkbaar met het menselijk lichaam. Het bestaat uit verschillende componenten die elkaar aanvullen en die er samen voor zorgen dat het geheel optimaal functioneert. Net zoals het vrij gebruikelijk is om zo nu en dan een arts te bezoeken voor een medische check-up, wordt ook een regelmatige scan van je IT (software-)omgeving aangeraden.

Waarom? Het op orde hebben van je softwarelicenties voorkomt nogal wat stress en ellende. In het geval van een software-audit kunnen opgelegde boetes soms oplopen tot in de miljoenen. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Wist je dat je zelfs behoorlijk wat geld kunt besparen met een goed licentiepakket? Kijk, en daar zitten we natuurlijk wél op te wachten!

Overbodige licenties
Het hebben van te veel ongebruikte licenties komt minstens zo vaak voor als het hebben van te weinig licenties. Vaak lopen de licentiecontracten jaarlijks ongemerkt door en worden facturen gewoon betaald. Zonde. Het verkrijgen van inzicht in de dynamische IT-omgeving van medische centra is dan ook van groot belang, zeker in tijden van economische schaarste en bezuinigingen.

Uitdaging
Inzicht in je licentieportefeuille wordt dus steeds belangrijker. Maar ook steeds uitdagender. Want wie gebruikt nu welke software? En wat zijn de dagelijkse risico’s op het gebied van software compliance? Onze collega Ezra Sitanala legt uit waarom het, ook voor ziekenhuizen, van belang is om grip te krijgen op hun software-omgeving: “Ziekenhuizen en zorginstellingen hebben net als elk groot bedrijf doelstellingen op het gebied van kostenbesparingen het automatiseren van processen. Door het continu wijzigen van licentiemetrieken, het draaien van software in de cloud en het steeds intensiever gebruik van mobiele apparaten door ziekenhuismedewerkers, is het lastig om vast te stellen of er voldoende softwarelicenties aanwezig zijn.”

Koffie?
Kan ook jij hier wel wat hulp bij gebruiken en wil je na het lezen van deze blog eens met ons van gedachten wisselen over de mogelijke risico’s die je als ziekenhuis of medisch centrum loopt? Of wil je weten hoe je beter zicht krijgt in je softwarecontracten, licenties en assets? Dan komen we graag een kop koffie drinken. Want een health check op je IT-omgeving is beslist geen overbodige luxe.”

Over ITAM solutions
ITAM solutions is werkzaam voor meerdere universitaire medische centra in Nederland. Als onafhankelijke partij ondersteunt het bedrijf bij het opzetten van processen om het daadwerkelijke softwaregebruik in kaart te brengen. Vervolgens vergelijken ze dit met de beschikbare softwarelicenties en brengen advies uit.

Meer weten of vrijblijvend een afspraak maken met één van onze specialisten?
Vul dan het onderstaande contactformulier in. 

Stel vrijblijvend een vraag!