Auteur: Jasper van der Wiel SAM expert

Steeds vaker krijgen wij van klanten de vraag of ze nu wel of niet moeten betalen voor Java. Ook op online forums duikt regelmatig de vraag op wat men moet doen nu Oracle stopt met de gratis Java versie voor zakelijk gebruik. Directe aanleiding hiervoor is de wijziging die Oracle heeft aangebracht in de Java release cycle en het bijbehorende licentiemodel. Deze is in 2017 al aangekondigd, maar is voor eindgebruikers pas in januari van dit jaar van kracht geworden. In deze blog vertel ik wat er veranderd is en welke mogelijkheden er zijn op het gebied van Java software.

Let op: Onderstaande tekst is puur informatief en kan niet gebruikt worden om uw specifieke situatie volledig in kaart te brengen. Iedere situatie is afhankelijk van de specifieke producten en contracten binnen uw bedrijf en is uniek. Uw situatie kan dan ook volledig anders zijn dan onderstaand beschreven.

Release- en supportmodel Java
Voordat ik inga op de recente wijzigingen in het supportmodel van Oracle m.b.t. Java is het belangrijk om eerst het algemene release- en supportmodel rondom Oracle Java onder de loep te nemen. Want wat is er nu exact veranderd?

Het oude model
Tot en met versie 8 van Java werd er elke twee jaar een zogeheten ‘major release’ gedaan, bijvoorbeeld JDK 7 (Java Development Kit). In de twee jaren daarna volgden dan drie ‘minor updates’ (in dit voorbeeld JDK 7.1, 7.2, en 7.3). Waarna het, na ongeveer twee jaar, weer tijd was voor de volgende major release (in dit voorbeeld JDK 8).

Het nieuwe model
In het nieuwe model levert Java om de zes maanden een release. De eerste release volgens dit model was Java SE 9 in september 2017. De reden voor de elkaar snel opvolgende releases is volgens Oracle dat ze developers in een zo vroeg mogelijk stadium toegang willen verschaffen tot de nieuwste functionaliteiten van Java. Een nadeel van het grote aantal releases is dat Oracle aangeeft niet op al deze versies support te blijven leveren.

Long Term Support versie
Developers zullen er de voorkeur aan geven zo snel mogelijk toegang te krijgen tot de nieuwste functionaliteiten van de software. De meeste bedrijven daarentegen willen gewoon een stabiele en veilige versie van Java. Om deze reden zal Oracle ongeveer om de drie jaar een Long Term Support (LTS) versie uitbrengen. Versie 11 was de eerste LTS variant, de volgende zal versie 17 zijn. Naar versie 11 wordt ook wel gerefereerd als versie 18.9 (september 2018), op basis van de releasedatum.

Bovenstaande wordt gevisualiseerd in de volgende afbeelding, afkomstig van het officiële Twitter account van Java.


https://twitter.com/java/status/911973758893662208

Oracle JDK vs Open JDK
Bovenstaande afbeelding roept bij u wellicht de vraag op wat het verschil is tussen Oracle JDK en OpenJDK. Dat zal ik uitleggen. De Oracle JDK is een versie van Oracle waarvoor vanaf versie 11 een betaalde supportlicentie nodig is. Deze licentie biedt ‘Commercial support’. Deze licenties zijn beschikbaar voor de LTS-versies van Oracle en leveren, zolang betaald wordt, acht jaar support vanaf de release van een LTS-versie.

OpenJDK: elke zes maanden een nieuwe versie
Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, is ook OpenJDK een product van Oracle. Oracle brengt OpenJDK uit onder het GPL-licentiemodel. Dit betekent dat de OpenJDK versie van Java gratis gebruikt kan worden. Zoals u kunt zien in de afbeelding zal echter elke zes maanden een nieuwe versie van OpenJDk worden uitgebracht. Hierna brengt Oracle geen security patches meer uit voor de voorgaande versies, met als bedoeling dat u upgrade naar de volgende versie.

OpenJDK builds van andere aanbieders
Naast Oracle OpenJDK zijn er meer OpenJDK builds beschikbaar die worden uitgebracht door andere software-aanbieders, bijvoorbeeld AdoptOpenJDK. Veel van deze OpenJDK aanbieders beloven langer dan zes maanden security patches uit te brengen. In het geval van AdoptOpenJDK wordt de intentie uitgesproken om meer dan vier jaar security patches te blijven leveren.

Commerciële varianten van Java
Ook zijn er leveranciers, anders dan Oracle, die commerciële varianten van Java uitbrengen. Neem bijvoorbeeld SAP, IBM en RedHat. Overweegt u gebruik te gaan maken van hun software, dan doet u er wel goed aan om te testen of de software die afhankelijk is van Java ook compatible is met deze varianten.

Wat betekent dit nu voor mij?
Als het goed is, heeft u nu een aardig beeld van wat er veranderd is op het gebied van het zakelijke gebruik van Oracle Java. Maar wat is nu de beste keuze voor uw bedrijf? Er zijn verschillende opties. De eerste twee vergen een investering, de laatste twee zijn gratis. Let wel op dat deze gratis opties risico’s met zich mee kunnen brengen.

1. Betalen voor Java support
U heeft de optie om Oracle te (gaan) betalen voor Java support. Als betalende klant kunt u rekenen op acht jaar commercial support op de LTS-versies. Zoals u in bovenstaande afbeelding kunt zien, geeft dit ruim voldoende tijd om de periode tot de volgende Long Time Support versie van Java te overbruggen.

2. Commerciële versie van de concurrent
U kunt er ook voor kiezen om een commerciële Java versie van een andere aanbieder te (gaan) gebruiken.

3. Elke zes maanden updaten
De derde optie is dat u uw Java installaties elke zes maanden update naar de laatste public available versie. Dit kost niet alleen erg veel tijd, maar heeft ook als nadeel dat u geen patches ontvangt wanneer u ook maar een dag te laat bent met updaten. U gebruikt dan immers een ‘verouderde’ versie van Java.

4. Niet meer updaten
Een andere gratis optie is om te stoppen met het updaten van uw huidige Java versie. U kunt Java op deze manier gratis blijven gebruiken, maar u loopt wel een veiligheids- en stabiliteitsrisico. Voor commercieel gebruik van Java versie 8 (JDK en JRE) is update 201 de laatste gratis beschikbare update. Het gebruik vindt dan plaats op basis van de Binary Code Licensing Agreement. Voor alle volgende updates is commercial support nodig, tenzij een gebruiker het niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Updates voor niet-commercieel gebruik zijn gratis tot december 2020.

Let op: elke situatie is uniek en hangt samen met gemaakte contractuele afspraken met Oracle, contracten met andere vendoren, geïnstalleerde software en inrichting van uw IT-landschap. Uw situatie kan dan ook afwijken van de situatie die ik in deze blog heb beschreven. Heeft u hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Wilt u gaan betalen, maar weet u niet of u dit het beste kunt doen per gebruiker of per processor core? Bent u op zoek naar een partij die uw Oracle contracten doorspit en die u een onafhankelijk advies geeft over de te nemen stappen? Neemt u dan gerust contact met mij of met een van mijn collega’s op.

Wilt u meer weten over Oracle en Oracle Java, boek dan een meeting via CSM@itamsolutions.nl. Of neem contact op via onderstaand contactformulier. 

Stel vrijblijvend een vraag!