De wereld van Software Asset Management verandert. Waar eerst de focus 100% lag op compliance (oftewel heb ik voor iedere applicatie die ik gebruik de juiste licentie?), maakt dat de komst van cloud-oplossingen de aandacht ook dient te verschuiven naar consumptie. Immers, aan de licentievoorwaarden is door een cloud-abonnement voldaan, maar dat betekent niet dat de consumptie onder controle is.

ITAM solutions is frontrunner op het gebied van Software Asset Management (SAM) en helpt organisaties op zowel het terrein licentieposities als om het in de hand houden van softwareconsumpties door slimme tooling en gerichte adviezen. Laten we de twee terreinen nader bekijken.

Audit-ready
Software vendors noemen het een ‘Friendly Review’, maar vriendelijk is het allerminst. Je complete software(gebruik) gaat door de molen. Blijken er vervolgens te weinig (up-to-date) licenties, dan zijn de financiële gevolgen vaak niet mals. Je licenties op orde hebben en houden is uitermate belangrijk. Uit onderzoek van adviesbureau Gartner blijkt dat ruim 65% van de bedrijven te maken krijgt met een audit. Maar, je kunt je ook wapenen tegen al teveel vrijpostigheid in de reviews van de vendors. ITAM helpt organisaties om Audit-ready te zijn. Zo weet je wat vendors wel en niet mogen, waar je beter wel en beter niet aan kunt meewerken, wat je kunt verwachten en welke antwoorden je vooruithelpen in plaats van andersom.

Cloud-savvy
Bij SaaS-producten (Software as a Service oftewel producten die vanuit de cloud afneemt) verschuift de focus van Software Asset Management. Hier tref je veel minder traditionele audits, gericht op compliance, naar consumption audits. Want als je in de cloud werkt, dan wil je vooral grip houden op je gebruik. Als je in de cloud werkt zonder verder actie te ondernemen, dan zullen je uitgaven uiteindelijk stijgen. Immers, je betaalt in de cloud per gebruiker. Maar hoe vaak gebeurt het dat een werknemer weggaat, terwijl hij of zij niet wordt afgemeld? Of dat je tijdelijk meer serverruimte nodig hebt, maar vergeet dit later weer naar beneden bij te stellen? Of subscripties hebt lopen op producten die je allang niet meer gebruikt? Op jaarbasis kunnen deze onoplettendheden behoorlijk in de papieren lopen.

Technische roadmap
Om softwarekosten te reduceren en te voorkomen dat je een dagtaak hebt aan het monitoren van je softwareconsumptie, is er slimme tooling beschikbaar. Met behulp van een maatwerk-configuratie kan ITAM solutions je inzicht geven in alle aanwezige hard- en software. Dit voorkomt onnodige aanschaf en stelt je in staat om te consolideren en rationaliseren. Bovendien werkt ITAM solutions graag een technische roadmap met je uit om softwaregebruik en -kosten te optimaliseren.

Ben jij al helemaal in control?
Samenvattend kunnen we stellen dat het belangrijker dan ooit is om je licentiepositie en consumptie inzichtelijk te hebben. Heb je dat niet, dan loop je financieel risico.

Wil jij Audit-ready en Cloud-savvy zijn? Neem dan gerust contact met ons op via 040 369 05 40 of csm@itamsolutions.nl. Of vul onderstaand contactformulier in:

Stel vrijblijvend een vraag!